Koko perheen kesäteatteri – Laajasalon huvilateatteri
Olen useita kesiä suunnittelut ja puhunut, että menisin kesäteatteriin mutta aina on kesä tullut ja mennyt enkä yhdessäkään katsomossa ole istunut. Laajasalo-syndroomaan kuuluu ideoiden impulsiivinen toteuttaminen ja kun vahingossa löysin Laajasalon Huvilateatterin, tiesin, että tänä kesänä puheestani tulee totta. Tänään 30.5.2022 kävin katsomassa ihastuttavan satunäytelmä Tuhkimon.
Laajasalon huvilateatteri on perustettu vuonna 2015 ja se on ammattijohtoinen harrastajateatteri. Teatteri tekee omien sanojensa mukaan ”työtä tosissaan, mutta ei liian vakavasti”. Kylämäinen yhteisö loihtii esitykset talkoohengessä sekä kaikki lavasteet ja puvut entisten näytelmien materiaaleista.
Huvilateatteri sijaitsee osoitteessa Tuurholmanpolku 5, Vaaleanpunaisen huvilan idyllisessä pihapiirissä. Huvila tunnetaan myös Lindroosin huvilana, sillä varhaisimman tiedon mukaan huvilassa asui silloisen Helsingin pitäjän suutari, Johan Henrik Lindroos. Huvila on rakennettu ilmeisesti 1800-luvun puolivälin jälkeen ja myöhemmin huvilan on omistanut Laajasalon VPK:n perustajan sekä Uppbyn tilan omistajan, Axel Lindbergin, tytär Linnea Bengelsdorff. Huvila myytiin myöhemmin 60-luvulla rakennusliikkeelle ja sen omistus siirtyi myöhemmin Helsingin kaupungille. Huvila on melko huonossa kunnossa mutta Kylämetsä ry on saanut luvan pyörittää Huvilateatteria huvilan pihassa.
Satunäytelmä Tuhkimo
Huvilateatterin satunäytelmä perustuu nimenomaan Topeliuksen muunnelmaan. Sadun on dramatisoinut näytelmäksi ohjaaja Markku Arokanto ja musiikin on säveltänyt Ari Outila. Tuhkimon piti saada ensi-iltansa jo kesällä 2021 mutta koronapandemian riehuessa pahimmillaan siirtyi näytelmän ensi-ilta kesälle 2022. Virallinen ensi-ilta olisi ollut lauantaina 28.5.2022 mutta se peruuntui erittäin epävakaan ja sateisen sään vuoksi ja siirtyi sunnuntaille.
Itse olin ostanut liput ensi-iltaan lauantaille mutta en päässyt mukaan sunnuntaina. Onneksi kelit olivat ennusteiden mukaan suotuisat tänään maanantaina, jolloin päätin suunnata kohti Vaaleanpunaista huvilaa seuralaiseni kanssa.
Näytelmässä on paljon tarinan perinteisiä aineksia mutta se on höystetty myös nykyajan mausteilla ja nokkelalla huumorilla: miten ja millä liikkuu esimerkiksi tämän päivän kurpitsavaunut? Onko kirjekyyhkynen enää tämän päivän viestintäväline? Miksei Tuhkimo voi sanoa äitipuolta äidiksi vaan tädittelee häntä? Vaikkakin näytelmä on satu ja puhuttelee varmasti perheen pienempiä, on se myös aikuiseen makuun sopiva – leppoisaa ja huvittavaa komediadraamaa kuvankauniissa ja puistomaisessa meriympäristössä.
Harrastajateatteriksi näytteilijäkaarti on näytelmässä loistava. Herttaista ja sympaattista Tuhkimoa esittää Julia Fomkin ja höpsöä haltijakummia Erika Karjalainen. Uljasta prinssiä esittää Diego Salvador ja vieraanvaraista lakeija Grimiä itse Markku Arokanto. Omaa suosikkiani, hieman hysteeristä ja oman arvonsa tuntevaa äitipuolta, Superbaa, esittää Kaisu Kurki. Olivat sisarpuoltenkin roolisuoritukset erinomaiset; Thooraa esittää Maamu Kotineva ja Thrillaa Anne Baffour.
Ihanaa kesäteatteria
Sitten puvustukseen, rekvisiittaan ja lavasteisiin – olin erittäin vaikuttunut kuinka hyvin näytelmä on toteutettu. Harrastajateattereilla kun ei yleensä ole suuria budjetteja käytössä. Puvut ovat näyttävät ja sadunomaiset. Lasikengät puhuttelevat nykyään huononilkkaista korkkarifriikkiä. Kurpitsavaunu on ovelasti toteutettu ilmeisesti jonkinlaisesta vaahtomuovista. Lava on käytännössä pihapiiri 360 asteessa, jossa ”linna” katselee merelle päin ja Tuhkimon koti, kartano, on linnaa vastapäätä. Yleisö, siis hovi, istuu lavojen keskellä ringissä (tai hieman reunassa). Äänentoisto on riittävää ja musiikki sopii tilanteisiin erinomaisesti.
Suosittelen Tuhkimoa kaikille, jotka pitävät kesäteatterista ja teatteritaiteesta, kauniista merimaisemista, yhteisöllisestä tunnelmasta ja uusista kokemuksista. Ja tietysti heille, jotka pitävät Tuhkimo-sadusta mutta haluavat myös nähdä sen hieman toisenlaisella tvistillä. Satunäytelmään saa helposti ostettua liput ottamalla yhteyttä Huvilateatteriin ja sen jälkeen joko maksamalla liput kätevästi ennakkoon verkkokaupassa tai sisäänkäynnin yhteydessä joko käteisellä tai MobilePayllä. Lippujen hinta on 15 euroa, alle 2-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.
Esitys kestää väliaikoineen noin kaksi tuntia. Esityksiä on (ainakin) kesäkuussa juhannukseen asti aina maanantaisin, tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Tämän lisäksi huvilan pihalla toimii Satukahvila, josta voi ostaa pullakahvit ja pientä suolaista. Väliajalla grillattiin ainakin tänään myös makkaraa.
Lipputiedustelut huvilateatteri@gmail.com
Aiheesta muualla/lähteet:
https://huvilateatteri.fi/
Näytelmän käsiohjelma
Kommentit
Lähetä kommentti