Laajasalo kirjasto – saarelaisen lukutoukan lempipaikka

Laajasalon kirjasto on kokenut merkittäviä muutoksia historiansa aikana, heijastaen alueen kehitystä ja asukkaiden tarpeita. Alun perin kirjasto sijaitsi funktionalistisessa rakennuksessa, joka palveli laajasalolaisia vuosikymmenten ajan. Nyt Laajasalon kirjasto sijaitsee kauppakeskus Saaren toisessa kerroksessa.

Olen ylpeä suomalaisesta kirjastojärjestelmästämme ja pääkaupunkiseutumme Helmet-kirjastoista. Olen suuri kirjallisuuden ystävä ja ahmin säännöllisesti kaunokirjallisuutta, dekkareita ja kurssikirjoja. Osallistun jo kolmatta vuotta peräkkäin Helmetin lukuhaasteeseen. 

Helsingissä kirjastoja on melkeinpä jokaisessa kaupunginosassa – saaremme ei ole poikkeus. Nykyinen kirjastomme sijaitsee kauppakeskus Saaren toisessa kerroksessa. Se avasi ovensa marraskuussa 2018.

 

Kuva: Helsinkikuvia.fi / Wesander Merja

Laajasalolaisten kulttuuritila vuosikymmenien ajan

Laajasalon kirjastolla oli ennen muuttoaan kauppakeskukseen oma kirjastorakennuksensa, joka oli tärkeä osa laajasalolaista arkkitehtuurimaisemaa. Kirjastorakennuksen yhteydessä toimi myös Laajasalon nuorisotalo.

Alkuperäinen Laajasalon kirjastorakennus sijaitsi osoitteessa Koulutanhua 2b, Laajasalon peruskoulua vastapäätä. Se valmistui vuonna 1976. Rakennus edusti funktionalistista arkkitehtuuria ja palveli alueen asukkaita yli neljän vuosikymmenen ajan. 


Kuva: Helsinkikuvia.fi / Pietarinen, Anne

Tiesitkö, että Laajasalon kirjasto on ollut edelläkävijä kirjastoteknologian saralla? Vuonna 1978 se otti ensimmäisenä suomalaisena kirjastona käyttöön sähköisen lainaus- ja palautusjärjestelmän, joka tunnettiin nimellä Pääsky-kirjastojärjestelmä. Tämä järjestelmä palveli rekisteröintiä, lainauksen valvontaa ja tilastointia, ja se levisi myöhemmin muihin pääkaupunkiseudun kirjastoihin. 

Vuonna 2020 kirjastorakennus purettiin osana alueen uudistustöitä ja koska se oli tullut teknisesti käyttöikänsä päähän. Ennen purkuaan kirjaston julkisivu oli töhritty graffiteilla – osa niistä oli melkoisen näyttäviä taideteoksia. Nykyään kirjaston vanhalla paikalla on ollut Helsingin kaupungin vuokraama parkkipaikka. Odotan mielenkiinnolla mitä tontille rakennetaan tulevaisuudessa.

Modernien aikojen kirjasto

Kirjaston sekä kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan nuorisotilan tilat ovat suunnittelutoimisto Franz Designin suunnittelemat. Ne ovat myös Helsingin ensimmäiset ostoskeskukseen sijoittuvat kirjasto ja nuorisotila. Tilat suunniteltiin yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa vastaamaan paremmin käyttäjien tarpeita. 

Tiesithän, että kirjastossa on muun muassa Laajasalo-hylly, johon on koottu alueeseen liittyviä julkaisuja. Kirjastolla on myös galleriakäytävä (Galleria Salmi), jossa on vaihtelevasti esillä erilaisten taiteilijoiden taideteoksia. 

Laajasalon kirjaston matka vanhasta funktionalistisesta rakennuksesta nykyaikaiseen kauppakeskusympäristöön kuvastaa alueen kehitystä niin hyvässä kuin pahassa. Pidän kirjastosta kovasti, mutta harmittaa hieman tämä muutosvimma ja palveluiden keskittäminen yhteen kauppakeskukseen. Funkkistyylisen 70-luvun rakennuksen peruskorjaaminen olisi ilmeisesti vaatinut sievoisen summan rahaa ja poliittista tahtotilaa sen säilyttämiselle. Taustoja en tarkemmin tunne mutta kyllä kirjasto ja nuorisotila olisivat ansainneet oman näyttävän rakennuksensa.  

Kirjasto on onneksi edelleen paikka, jossa perinteet ja moderni elämäntapa kohtaavat, ja se tarjoaa laajasalolaisille monipuoliset ja yhteisölliset kirjastopalvelut – saaren oman olohuoneen.


Kuva: Helsinkikuvia.fi / Wesander Merja


***

Aiheesta muualla/lähteet:

https://www.franz.fi/projects/laajasalo-library-youth-center

https://hakemisto.kirjastot.fi/helsinki/laajasalo

https://www.instagram.com/kirjastohelsinki/p/DFfbpuxI4uO/?img_index=1 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Matosaari – niemi Jollaksessa

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma